lunes, 11 de abril de 2011

Chaise Longue de Le Corbusier, 1928


 Probablement el tipus de butaca Chaise Longue hagués evolucionat molt poc, des de la pintura de Josefina Bonaparte, si no hagués estat per Le Corbusier, qui l’any 1928 va reprendre l’esbós tradicional d’aquesta peça i la va convertir en un veritable icona del disseny contemporani.
La famosa peça de Le Corbusier va ser creada juntament amb Pierre Jeanneret i Charlotte Perriand. Es tracta d’una de les peces de mobiliari més significatives en el procés de civilització, és el centre fonamental de l’interiorisme i el bon gust contemporani. Aquesta peça sembla ser el centre de qualsevol saló modern, que es preï de cosmopolita.

També es coneguda amb la sigla B306, va ser presentada en el Salon d’Automne, de París el 1929 com a part de l’Equipement interieur d’une habitation.



Chaise Longue exposada en el Salon d'Automne el 1929





Elements que la formen i fabricació





Es tracta d’un balancí ajustable, fabricat a partir d’acer cromat el qual descansa sobre una base de metall y d’acer negre o opac. Unes bandes de cautxú elàstic, subjecten un coixí fet a partir de cuir de vaca natural, o en negre (podem trobar les dues versions), amb un recolzador per el cap, també ajustable, d’escuma de poliuretà o bé ploma revestit de pell o tela.
Fabricat per la firma italiana Cassina sota la llicència de la Fundació Le Corbusier.




 









Podríem parlar d’aquesta butaca com un dels clàssics més famosos del “grup Le Corbusier”, formada per dos elements lliures entre si: la base i el seient o superfície per reclinar-se. Aquesta base (seient) marca una línia, un camí, que representa les corbes del cos humà; fluctua sobre la base i pot discórrer sobre ella sense cap mena de mecanisme, amb un lliscament continu, de tal forma que fa possibles tots els angles d’inclinació, i alhora manté l’estabilitat gràcies al contacte de l’acer amb la goma que recobreix les travessies de la base.

Le Corbusier la va definir com una “autèntica maquina de descansar”, y va dir que per dissenyar-la havia pensat en la figura del cow-boy que fuma assegut amb els peus cap amunt, recolzats a la bora de la xemeneia.





No hay comentarios:

Publicar un comentario